Eşti aici

1 MARTIE 2021 - ANIVERSĂRII A 84-A DE LA NAŞTEREA EUGEN DOGA. 1.03.2021

***

***

Сергей Собянин поздравил с днем рождения народного артиста СССР Евгения Догу.

В телеграмме Мэра Москвы, в частности, говорится:

«Ваша прекрасная музыка очаровывает и покоряет, впечатляет и вдохновляет, радует и согревает.

Пусть любовь и поддержка родных, друзей и многочисленных поклонников в России и других странах помогают Вам создавать новые замечательные произведения».

mos.ru Официальный сайт Мэра Москвы

***

Maestrul Eugen Doga a fost întâmpinat astăzi la frontieră cu un buchet de flori. De ziua sa de naştere, poliţiştii de frontieră i-au organizat o surpriză.

„Deja de mai mulţi ani, bucuria este una imensă pentru noi poliţiştii de frontieră că reuşim să adresăm felicitări Maestrului Eugen Doga, chiar în ziua când este omagiat. Şi în acest an, la trecerea frontierei de stat l-am întâmpinat cu voie bună, i-am prins la piept mărţişorul şi i-am urat de sănătate, fericire şi mulţi ani frumoşi”, se spune într-o postare pe pagina de Facebook a Poliţiei de Frontieră. 

TVR Moldova 

***

Primăria municipiului Chișinău a inaugurat astăzi o expoziție fotografică dedicată aniversării a 84-a maestrului Eugen Doga, care-și sărbătorește pe 1 marie ziua de naștere. Vernisajul cu genericul „Un destin în Do major" este organizat pe holurile instituției, de la parter și de la etaj. Proiectul a fost realizat de jurnalista Eugenia Tofan, în parteneriat cu Direcția Cultură a Primăriei.   

Prezent la eveniment, Primarul general, Ion Ceban, a declarat că maestrul Eugen Doga, ajuns la o vârstă venerabilă, este un exemplu de optimism și de dedicație în tot ceea ce face. „Avem multe de învățat de la maestru, contemporan al nostru, unul dintre cei mai remarcabili compozitori ai sec. XX. Îi urăm cele mai sincere felicitări și urări de bine. Fie ca talentul Dumnealui să ne bucure câte se poate de mult în continuare", a spus edilul.

La rândul său, autoarea expoziției, jurnalista Eugenia Tofan, a spus că a lucrat mai mulți ani cu distinsul compozitor și chiar l-a însoțit în mai multe vizite oficiale peste hotare. „Este ce-a de-a treia expoziție dedicată maestrului Doga și de fiecare dată am lucrat cu emoții deosebite. Pentru că să fii alături de compozitor este o onoare, o binecuvântare, dar și o mare responsabilitate. Noi avem acest noroc de a-l avea și de a spune că este al nostru", a declarat autoarea expoziției.

​Primăria Municipiului Chişinău

***

Гильдия композиторов и Союз кинематографистов России поздравляют Евгения Дмитриевича и желают крепкого здоровья и творческих триумфов!
С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ, ЕВГЕНИЙ ДОГА!
ДОРОГОЙ ЕВГЕНИЙ ДМИТРИЕВИЧ!
СЕРДЕЧНО ПОЗДРАВЛЯЕМ ВАС - НАРОДНОГО АРТИСТА СОВЕТСКОГО СОЮЗА, ЛЮБИМОГО ВСЕМИ КОМПОЗИТОРА - С ДНЕМ РОЖДЕНИЯ!
ЗНАЕМ, ЧТО ВЫ УЖЕ ПОСЛЕ ПЕРЕНЕСЕННОЙ НА СЕБЕ ПАНДЕМИИ, ПРОДОЛЖАЕТЕ СВОИ ТРИУМФАЛЬНЫЕ КОНЦЕРТЫ С ОРКЕСТРАМИ И ХОРОВЫМИ КОЛЛЕКТИВАМИ.
ПОТРЯСЕНЫ И ГОРДИМСЯ!
С НЕТЕРПЕНИЕМ ЖДЕМ ВСТРЕЧИ В МОСКВЕ!
БЕРЕГИТЕ СЕБЯ!
С УВАЖЕНИЕМ И ЛЮБОВЬЮ!
Правление Гильдии композиторов СК РФ
Союз кинематографистов Российской Федерации

***

Ajuns la 84 de ani, Eugen Doga continuă să bucure publicul cu melodiile sale unice. Aseară, pe scena de la Kiev, compozitorul basarabean a interpretat mai multe piese, care sunt cunoscute în toată lumea. Printre ele şi: "Gindaşa şi tandra mea fiară", considerat drept unul dintre cele mai frumoase valsuri de dragoste.

De ziua sa, maestrul s-a bucurat din nou de aplauzele furtunoase ale publicului.

EUGEN DOGA, compozitor: „Eu cred că a apărut un nou virus. El este cel mai puternic – virusul dragostei. Pentru el nu există niciun leac şi nici nu căutaţi. Slavă Domnului, că nu-i! Iubiţi”.

Astăzi, la Muzeul de Istorie a Moldovei şi în holul primăriei Municipiului Chişinău sunt organizate două expoziţii fotografice dedicate marelui compozitor. Eugen Doga s-a născut pe întâi martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbniţa. De-a lungul carierei i-au fost acordate titlul de Artist al Poporului, "Ordinul Republicii",  dar şi ordinul "Steaua României" în grad de comandor. Numele lui Eugen Doga a fost inclus şi în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

TVR Moldova 

***

Teleradio Moldova

***

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.