Eşti aici

20 years challenge: Eugen Doga - compozitorul secolului XX. Maestrul ne-a primit la el acasa de aniversarea noastra la o discutie de suflet - VIDEO. PRO TV. 29.09.2019

Numele lui nu mai are nevoie de nici o prezentare. Il cunoaste toata lumea si acum 20 de ani era la fel. Si totusi cum si-a pus amprenta ultimul deceniu asupra vietii lui Eugen Doga? Raspunsul il aflam in urmatorul reportaj, pentru ca maestrul ne-a primit acasa la o discutie de suflet.

Valentina COZONAC, REPORTER PRO TV: "Maestrul Doga este nascut aici, in Republica Moldova, iar in timp a devenit un nume sonor la nivel mondial. A compus lucrari peste lucrari. Iar in aceasta editie auzim cea mai frumoasa urare de la multi pusa pe note si dedicata insasi noua, familiei PRO TV Chisianu pentru cei 20 de ani petrecuti impreuna."

Aceasta este compozitia prin care descrie maestrul cele doua decenii de PRO TV Chisinau. Autorul uneia dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX ne-a primit la el acasa de aniversarea noastra. 

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Ma bucura uite ca PRO TV vine la mine si singur deschide usa. Nu trebuie mult rugati! Fiindca am inteles eu aveti nevoie de mine… dar eu am si mai mult am nevoie de voi fiindca de mult nu ne-am vazut!"

Asa a inceput vizita noastra in casa maestrului. Aici unde vom vedea impreuna ce s-a intamplat in viata acestuia in ultimii 20 de ani. 

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "In 1999 noi ne-am lansat pe piata televiziunii de acasa. Maestrul Doga era un nume cunoscut deja la nivel mondial. -Eu eram mic atunci, chiar si mai mic ca tine."

Ajuns la 83 de ani, a ramas la fel de modest ca si la inceputul carierei sale. Noi insa suntem mandri de numele artistului nascut in Moldova dar care a reusit sa cucereasca o lume intreaga. Mai mult, Eugen Doga ne considera parte din familia lui. 

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Ce mai scriu, ce mai fac sau chiar cum ma simt. Asta este minunat! Asta vorbeste ca cu adevarat suntem o familie."

Iar acum gata cu laudele. La 20 de ani, maestrul ne invita in salonul lui acolo unde au fost scrise o parte din lucrarile – capodopere. Colectii impresionante de discuri de vinil, galerie de tablouri, pianul lui de suflet si un raft imens cu premii si distinctii. Toate ne-au cucerit. Mai ales pentru faptul ca majoritatea au prins viata odata cu noi. 

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Asta e o camera festiva. Aici se petrec serate muzicale si sezatori muzicale. 

-Cine de obicei ocupa scaunele de aici, e camera predispusa sa fie gazda a mai multor oameni?

-Deci acolo canta cvartetul, solistele si solistii stau la pian, la microfon sunt cei care citesc poezii. Eu am o traditie pe care o respect. De doua ori anual organizez aici zilele Eminescu."

Mihai Eminescu si George Enescu sunt cei care i-au dat frau liber imaginatiei si l-au facut sa creeze. La fel ca si ei, maestrul Doga nu pune mare pret pe tot ce e material.

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Dar despre premii ce ne puteti spune? Care sunt premiile de care sunteti cel mai multumit pana in prezent? -Eu nu ma mandresc nici cu unul. Eu le pun pe toate la aceeas cota."

De la mic la mare am crescut cu muzica lui Eugen Doga. Coloana sonora a uneia dintre cele mai urmarite si indragite productii cinematografice pentru copii a fost scrisa de el. Maria Mirabela i-a adus o distinctie pe care o tine la loc ferit. 

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Ma bucura sa am vulturul de aur pe care l-am primit pentru muzica filmelor."

In ultimii ani artistul creeaza dar si colectioneaza. Daca in casele unora discurile de vinil prind praf, atunci pentru maestru ele reprezinta o pasiune imensa si chiar a ajuns la o cifra impresionanta.  

Eugen DOGA, COMPOZITOR: "Aici dupa ora 12 noaptea… uneori cand am timp ma relaxez si ascult muzica clasica pe discuri de vinil. Am o colectie mare de 1500 de discuri de vinil."

Este o colectoie de muzica clasica pe care am adunat-o inca din anii studentiei. ...toate sunt functionale.

Urcam un etaj si ajungem in traditionala casa mare. Camera care descrie perfect sufletul traditiei basarabene - covoare imense atarnate pe pereti tesute de mama maestrului si zecile de albume foto. Il gasit pe compozitor intr-o amintire pusa in rama in 1999! 

1999 a fost anul in care Eugen Doga a strabatut capitalele culturii. A fost la Paris unde a colaborat cu nume sonore din industria muzicala si in acelasi an a luat decizia sa ramana pentru o perioada in capitala Rusiei, la Moscova, locul unde si-a gasit refugiu pentru o perioada.

In prezent, numele Eugen Doga este o carte de vizita a tarii noastre. Oriunde am merge in lume, cu totii au auzit de ,,Dulcea si tandra mea fiara’”. La Chisinau, strada pietonala poarta numele maestrului, iar 2007 a fost declarat anul Doga.

PRO TV

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.