You are here

Concert aniversar. Filarmonica de Stat Oradea. 5.10.2017

Marți, 10 octombrie 2017, orele 19.00
Sala de concerte „Enescu-Bartók”
Concert aniversar
               
EUGEN DOGA 80
            
În program: 
Lucrări celebre din creația compozitorului Eugen Doga 
Dirijor: MIHAIL AGAFIȚA (Republica Moldova)
Soliști: EUGEN DOGA - pian
    MARIANA BULICANU – soprană
    DUMITRU MÎȚU – tenor
    SERGIU PUNGĂ – bariton
    CRISTINA SCARLAT – voce
    VASILE IOVU – nai
    VITALIE ADVAHOV – acordeon
    (Republica Moldova)
     
Solo vioară: NAGY KÁLMÁN       

Concertul nostru următor va fi dedicat aniversării a 80 de ani de la naşterea renumitului compozitor, Eugen Doga. În programul concertului festiv vă prezentăm un buchet din cele mai îndrăgite lucrări ale compozitorului, rodul unei activități de creație greu de egalat. Printre altele veți putea asculta: Balada, Codrii mei frumoși, Sârba, De-aș  vrea și eu o floare, Ochiul tău iubit, Orașul meu, Adagio și Rondo, Tangoul 1 și 2 din  filmul ”Patul lui Procust”, Gramofon, Oglinda clipelor, Pârâiașul, Cascada de Paris, Valsul din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară”.

Renumitul compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocradin Transnistria. A studiat la Școala de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Eugen Doga a compus romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii. Muzica sa este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă și sinceră, ea cucerește ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică. Lucrează și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme. Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost distins cu: Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din URSS (1987), Premiul de Stat al URSS. (1986). În anul 1997 fost premiat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer și Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998). În 1992 compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Republica Moldova, ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani ai marelui artist.

Dirijorul invitat al concertului este Mihail Agafiţa, un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând peste 450 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum si diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Malta şi Tunis. Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand. Din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar între 2009 - 2013 a fost şi dirijorul permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj. Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în Republica Moldova), dirijorului Mihai Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. Din 2013 este și director artistic al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

În frunte cu maestrul Eugen Doga - pian, la realizarea concertului vom beneficia și de aportul unor valoroși soliști din Republica Moldova, precum: Mariana Bulicanu – soprană, Dumitru Mîțu – tenor, Sergiu Pungă – bariton, Cristina Scarlat – voce, Vasile Iovu – nai, Vitalie Advahov – acordeon și Nagy Kálmán – vioară (concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea).

Filarmonica de Stat Oradea

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.