Usted está aquí

Acorduri moldave. Ultima ora. 19.02.2016

Greu de crezut că un compozitor de talia lui Eugen Doga, prețuit în întreaga lume, nu are încă un disc în România! După ce discuțiile de la Electrecord au eșuat, se speră în editarea în chiar acest an a două albume de către casa de producție Eurostar, care în ultima vreme a dovedit o deschidere îmbucurătoare către muzica ușoară românească editînd albume cu Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Constantin Drăghici, Marian Stere, Ioana Sandu, alte trei CD-uri, unele duble (Stele Enache, Florin Bogardo, Alexandru Jula) fiind pe cale de a fi lansate. Nu are rost să revenim asupra valorii creațiilor lui Doga, lucrările compozitorului din Republica Moldova figurînd în patrimoniul UNESCO, două din compozițiile sale figurînd într-un clasament al celor mai apreciate 100 de piese muzicale ale secolului trecut.

Recent, Eugen Doga a fost din nou oaspetele Capitalei, participînd la trei evenimente aparte. Mai întâi a fost invitat, la Institutul Cultural Român, la o ”Serată Eminescu”, cu care ocazie a fost audiat în premieră bucureșteană ”Imnul lui Ștefan cel Mare” și i s-a conferit, de către președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Doru Dinu Glăvan, ”Diploma de onoare”. Imnul la care ne referim a fost lansat în luna decembrie, la Alba-Iulia și Zlatna, la tradiționalele manifestări ocazionate de Congresul Spiritualității Românești.

Au urmat două concerte excepționale la Ateneul Român, sub bagheta lui Iosif Ioan Prunner, în cadrul cărora a figurat și o secvență din baletul ”Luceafărul” de Eugen Doga. Cu această ocazie, creatorul a avut o întîlnire de suflet cu Stela Enache, Jolt Kerestely, Paul Surugiu-Fuego, Oana Georgescu, Alina Mavrodin (în toamnă va fi oaspete de onoare al festivalului internațional al romanței ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște), precum și cu promotorii Livia și Ioan Gauzin, acesta din urmă la rîndu-i basarabean.

În sfîrșit, al treilea eveniment a avut loc în Aula Palatului Cantacuzino, arhiplină (au luat parte numeroși membri ai corpului diplomatic), sub auspiciile Ambasadei Republicii Moldova la București, chiar pe 15 ianuarie, zi în care îl cinstim pe poetul național. Cvartetul de coarde Passione i-a interpretat cîteva lucrări reprezentative, Eugen Doga însuși cîntîndu-și la pian cîteva compoziții, între care celebrul vals ”Tandra și dulcea mea fiară”, dar acompaniindu-i în egală măsură pe soprana Ana Cebotari și pe baritonul Constantin Rudolf Cocriș. Aceștia au dat viață unor cunoscute partituri din ciclul conceput de compozitor pe versurile lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Micle.

Peste puține zile, concertul a fost reluat în sala mare a Ambasadei României de la Paris, în prezența ambasadorilor țării noastre, Dan Stoenescu, și al Republicii Moldova, Lilian Moraru, fiind deschis de prim-ministrul Dacian Cioloș. Nu ne rămîne decît să sperăm că vom avea ocazia cît mai curînd să luăm parte la lansarea mult-așteptatelor albume discografice!

Octavian URSULESCU

Ultima ora

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.