Usted está aquí

Eugen Doga, spectacol inedit în Piața „George Enescu” din București. Timpul. 2.09.2016

Avanpremiera Festivalului „Chișinău și București – doua inimi românești” îl aduce în capitala României pe compozitorul Eugen Doga

Spectacolul va fi susținut de Orchestra Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” , sub bagheta lui Iosif Ionel Prunner, dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, precum și de ansamblul PanAcademica și soliști consacrați din Republica Moldova, precum și cu participarea celebrului ansamblu de dansuri sportive „Codreanca” al cărui conducator artistic este Petru Guzun.

Evenimentul care va avea loc în Piața „George Enescu” din București pe 10 septembrie, începând cu ora 19:00. va marca 25 de ani de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, care a însemnat desprinderea de Imperiul Sovietic. De asemenea, organizatorii anunță că spectacolul reprezintă avanpremiera Festivalului „Chișinău și București – doua inimi românești”.

**************************

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra (fosta RASSM), în familia lui Dumitru şi a Lizavetei Doga. A făcut studii la Şcoala de muzică din Chişinău, apoi la Conservatorul de Stat, clasa de violoncel. Şi-a început activitatea profesională în Orchestra Radioteleviziunii din Chişinău. A fost profesor la Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, apoi funcţionar la Ministerul Culturii. Din 1971 este liber profesionist şi colaborează cu cele mai prestigioase studiouri de film din Moscova, Kiev, Minsk, Bucureşti, Vilnius. În 1957 Eugen Doga a debutat în calitate de compozitor. Este semnatarul mai multor poeme simfonice, uverturi, cvartete de coarde, cantate vocal-simfonice. Eugen Doga face muzică pentru 200 de filme artistice, de animaţie, documentare, televizate. De asemenea au fost montate 13 spectacole cu muzica lui Eugen Doga. Circa 60 de romanţe au intrat în repertoriul unor interpreţi din Moldova şi din străinătate. A scris muzică uşoară – peste 200 de cântece, valsuri – circa 60, a practicat toate genurile muzicale clasice, cu excepţia muzicii de operă. Printre cele mai cunoscute opere muzicale se regăsesc Imnul Chişinăului, pe versurile lui Gh. Vodă, intitulat „Oraşul meu” (1971), „Codrii mei frumoşi”, „Copilărie, luncă de argint”, „Meditaţie”, „Orice femeie e frumoasă”, baletul „Luceafărul”, piese orchestrale în filmele: „Ana Pavlova”, „Dulcea şi tandra mea fiară”, „Maria, Mirabela”, „Şatra”, „Patul lui Procust”.

Considerat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga a scris celebrul său vals pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra fiară”.

Timpul

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.