Usted está aquí

Aniversarea a 75-a a lui Eugen Doga. Teleradio Moldova. 1.03.2012


Marele maestru Eugen Doga, cel mai renumit compozitor moldovean, împlineşte astăzi 75 de ani. Contribuţia sa pentru cultura Republicii Moldova şi prestigiul ţării noastre este incontestabilă. Valsul său din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost considerat de preşedintele SUA, Ronald Reagan, drept cel mai bun vals al secolului XX.
De ziua sa de naștere, maestrul Eugen Doga își dorește cel mai mult ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită. El a declarat pentru Radio Moldova: ”Suntem un popor spiritual, frumos, bogat prin tradițiile sale și felul de a vedea lucrurile, însă din păcate, în mod artificial, ni se creează umbre, pentru ca să nu vedem soarele așa cum el este.”

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, azi raionul Rîbnița, Republica Moldova.

A studiat la Școala de muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău, după care și-a continuat studiile la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte ”Gavriil Muzicescu” din Chișinău.

Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă fiind student. A debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia ”Se caută un paznic”. A scris muzică la peste 200 de filme: ”Nunta la palat”, ”Singur în fața dragostei”, ”Lăutarii”, ”Șatra”, ”Gingașa și tandra mea fiară”, ”Anna Pavlova”, ”Patul lui Procust” etc. Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație, realizând coloana sonoră a peliculelor ”Capra cu trei iezi”, ”Maria Mirabela” , serialul ”Guguță” ș.a.

Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M., Artist al Poporului din U.R.S.S.

În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului ”Șatra”.

A fost decorat cu Ordinul Republicii (1997), Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia în 2008), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia ”Mihai Eminescu” și Medalia de Aur ”Omul secolului XX” (SUA, 1998).

TELERADIO MOLDOVA

Câteva zeci de persoane s-au adunat astăzi la Academia de Ştiinţe, ca să-l omagieze pe celebrul compozitor şi academician Eugen Doga. Maestrul a împlinit la 1 martie 75 de ani.
Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe, a menţionat că Eugen Doga a obţinut Medalia de Aur "Omul secolului XX", în SUA, în anul 1998. Doar 100 de personalităţi au această înaltă distincţie, a subliniat Furdui.

Maestrul Doga a rămas un adevărat om de omenie, deşi a devenit compozitor de legendă, precum a spus Furdui. El a adăugat că Eugen Doga a compus peste 600 de piese muzicale, inclusiv lucrări pentru filme celebre.

Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, a remarcat că celebrul vals de Eugen Doga, din filmul "Tandra şi gingaşa mea fiară" a devenit cartea de vizită a culturii noastre pe mapamond.

Postică a amintit că Eugen Doga a primit "Scoica de Argint" la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, Spania, în 1972, pentru muzica din filmul "Lăutarii". Marele compozitor a obţinut "Scoica de Aur" şi în 1976. De această dată - pentru coloana sonoră a filmului "Şatra".

Eugen Doga a spus că avem multe personalităţi în Republica Moldova. Maestrul a contestat spusele scriitorului Marin Preda că suntem feciori risipitori. Compozitorul consideră că este important ca fiecare dintre noi să aibă un pilon. El a mărturisit că muzica este pilonul său.
TELERADIO MOLDOVA

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.