Вы здесь

Închiderea Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a avut loc în cadrul unui Concert de Gală, omagiu adus Primadonei Operei Naționale. Ministerul Culturii Republicii Moldova. 19.09.2016

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu” a culminat duminică, 18 septembrie, cu spectacolul de excepție "Omagiu Mariei Bieșu", în cadrul căruia au răsunat creații celebre ale marelui compozitor Eugen Doga, Artist al Poporului.

În debutul spectacolului ministrul Culturii Monica Babuc a menționat că și la această ediție a Festivalului publicul a avut bucuria și fericita ocazie să întâlnească pe scena liricului de la Chișinău colective și interpreți deosebiți. „De fiecare dată ne convingem că, școala teatrului liric din Republica Moldova este una care corespunde celor mai înalte rigori”, a notat oficialul, remarcând prestația compatrioților noștri, dar și a artiștilor Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” care au cântat pe această scenă și au încântat publicul prezent la spectacole. Monica Babuc a subliniat că, într-un an aniversar pentru Republica Moldova, Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” nu putea să se încheie altfel decât cu un mare concert de gală, aparținând în întregime muzicii iubitului nostru compatriot, marelui compozitor Eugen Doga. „Trebuie să fim mândri că suntem trăitori în epoca Eugen Doga, pentru că puține din cele ce facem noi cu Dumneavoastră vor rămâne eternității și celor care vor succede, iar opera lui Eugen Doga cu siguranță va rămâne moștenire acestui neam”, a afirmat ministrul Culturii.

În cadrul concertului au evoluat soliștii: Ana Maria Donose (România), Mariana Bulicanu, Tatiana Busuioc, Maestru în Artă, Ghiulnara Raileanu, Ana Cernicova, Valeriu Cojocaru, Artist al Poporului, Ion Timofti, Maestru în Artă, Valeriu Caradja, Ana Moraru, susținuți de orchestra și corul Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu", Dirijor - Dumitru Cârciumaru, Prim maestru de cor – Oleg Constantinov, scenografia – Iurie Matei, Artist al Poporului.

Ediția curentă a Festivalului a cuprins patru spectacole de operă, trei de balet și acest concert de gală, omagiu adus celebrei interprete, Primadonei Operei Naționale, Maria Bieşu, care a avut nobila idee de a iniţia în toamna anului 1990 la Chişinău Festivalul Internaţional de Operă şi Balet. Evenimentul a fost consacrat împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Ministerul Culturii Republicii Moldova

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.