当前位置

13.06.2015 - premiera ciclului muzical ”Dialogurile Dragostei”. 26.05.2015

La 13 iunie 2015, în Parcul ”Scuarul Catedralei” din mun. Chișinău va avea loc premiera ciclului muzical ”Dialogurile Dragostei”, inspirat pe versurile geniului literaturii clasice române Mihai Eminescu și ale iubitei sale, poeta Veronica Micle. Aceasta este doar o parte din numărul imens de genuri în muzică: romanțe, arii, duete, melodii, care au căpătat vieți distinse, de sine statătoare  și va constitui un material pentru o lungă perioadă de timp în viitor a operei demult gândite cu denumirea simbolică: ”Dialogurile Dragostei”.

În program vor răsuna vocile laureaților concursurilor internaționale, artiștilor Mariana Bulicanu,  Cristina Pintilie, Tatiana Cerga, Tatiana Costiuc, Cătălin Josan, dar și a basului Valeriu Cojocaru și tenorului Alexsandru Manciu. Așteptam, de asemenea, participarea soliștilor de la Opera Națională România Iași. Vor răsuna și fragmente din scrisorile poeților. Programul muzical va fi condus de tânărul și talentatul dirijor Dumitru Cârciumaru, care va dirija Orchestra Simfonică și Corul ”Teleradio – Moldova”. 

În opera compozitorului Eugen Doga poezile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle au ocupat un loc important. 

Pe versurile poemului cu același nume au fost scrise Baletul ”Luceafărul”, precum și un ciclu de romanțe. De asemenea, a devenit foarte populară piesa pentru orchestră și clavecin ”Sonet”, compusă pe motivele sonetelor lui Mihai Eminescu. 

În 1996 celebrul diplomat Iuliana Gorea–Costin i-a dăruit Maestrului Eugen Doga colecția ”Dor nemărginit” cu poeziile scrise de Veronica Micle. Versurile  au cucerit Compozitorul prin profunzimea dragostei sublime și în același timp tragică a poetei Veronica Micle pentru geniul literaturii române Mihai Eminescu. 

Peste un timp, Eugen Doga a scris câteva romanțe pe versurile din această colecție, iar mai târziu a înțeles că puterea iubirii, istoria relației pasionale între Eminescu și Micle nu se încadrau în forme muzicale prea mici. Este nevoie de mai mult material, în care ar fi putut să răsune puterea ascunsă din poezii, precum și scrisorile pline de pasiune, de sensibilitate și dragoste, care vor împreuna scenele vocale și vor oferi spectacolului o mai mare credibilitate și intensitate emoțională.  

Potrivit autorului, este greu de definit genul muzicii: operă, muzical sau altceva, dar nici nu este atât de important. Compoziția, în ce formă nu ar fi scrisă, trebuie să emoționeze, să atingă sufletul ascultătorilor, să se memorizeze, să preocupe pentru mult timp latura spirituală a potențialilor admiratori. 

Astazi se pune sarcina obținerii unui libretto frumos. Încă nimeni nu s-a apucat să-l scrie. Cu toate acestea, Compozitorul deja a schițat varianta unui scenariu. Putem doar spera că acestă operă muzicală va interesa teatrul și va găsi suportul Ministerului Culturii pentru ca muzica minunată, născută din energia celor doi poeți îndrăgostiți să-și găsească întruchiparea pe scenă și să servească drept tribut adus marilor pasiuni umane precum a fost exprimată genial în creația lui Mihai Eminescu și Veronica Micle.    

Precum gladiatorii romani, ei s-au luptat pe eșafodul dramei dragostei, pentru ca apoi să recunoască aceea că totul la rândul său va deveni cenușă. ”O, eu sunt sigur – spune compozitorul, că nu au avut dreptate. Dragostea lor luminează acum și va lumina inimile a milioane de oameni, care încă nu au cunoscut puterea și măreția  sentimentelor, în cele din urmă denumite ”VIAȚĂ”.

Proiectul se realizează cu susținerea Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

Eugen Doga este autorul Baletelor ”Luceafărul” și ”Venancia”, precum și a Baletului nefinalizat ”Regina Margo”, compozițiilor muzicale pentru mai mult de 200 filme, a peste 260 melodii și romanțe și mai mult de 70 de valsuri. Compozitorul a scris muzica pentru ceremoniile de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice de Vară din 1980, este autorul Valsului din filmul ”Gingașa și tandra mea fiară” -  una din cele mai vestite opere muzicale ale Secolului XX, care a fost interpretată și la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă ”Soci – 2014”; este deținătorul multor distincții, membrul multor Academii Internaționale.  

Sperăm că acest proiect de dramă muzicală va avea succes și va bucura publicul, că este așteptat pe marile scene și va avea o soartă fericită.  

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.