当前位置

Pentru marele compozitor moldovean Eugen Doga primăvara începe chiar de ziua sa de naştere. Publica.md. 1.03.2014

Muzica este prima şi cea mai mare dragoste a sa. În cântec şi-a găsit refugiul atunci când i-a fost dor de casă, de oamenii dragi şi de clipele frumoase. Vorbim despre marele compozitor Eugen Doga care îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 77 aniversare, acasă, în Republica Moldova.

Maestrul, care de mai mulţi ani este stabilit în capitala Rusiei, a revenit în ţară pentru a-şi împlini un vis, acela de a deschide un salon muzical la Chişinău. Şi acest lucru s-a întâmplat la începutul acestui an, când Salonul "Eugen Doga" a fost inaugurat, printr-un concert dedicat poetului Mihai Eminescu.

Maestrul Eugen Doga a compus muzică pentru 200 de filme, printre care "Nunta la palat", "Singur în faţa dragostei" sau "Lăutarii". Remarcabilul vals din filmul "Dulcea şi tandra mea fiară" a devenit legendar.

Este semnificativă şi contribuţia maestrului Eugen Doga la dezvoltarea filmului de animaţie. El a realizat coloana sonoră a serialului "Guguţă", a peliculelor "Capra cu trei iezi" sau "Maria Mirabela".

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în raionul Râbniţa. A studiat la Chişinău, iar cariera de muzician şi-a început-o ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat. A devenit mai apoi profesor la Şcoala de Muzică Ştefan Neaga din Chişinău. Eugen Doga deţine ordinele "Republica Moldova" şi "Steaua României". Maestrul este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, din anul 1992.

PUBLICA.MD

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.