Вы здесь

Eugen Doga, compozitorul care a semnat muzica filmului "Satra", in concert extraordinar la Deva. Ziare. 5.10.2016

Maestrul Eugen Doga, cel care a creat muzica pentru mai bine de doua sute de filme, printre care si celebra pelicula "Satra", va fi prezent, la sfarsitul acestei saptamani, in Deva. Cunoscutul compozitor va sustine, alaturi de invitatii sai, un concert extraordinar pe scena Teatrului de Arta din municipiu.
Marele compozitor roman concerteaza pentru prima data la Deva. Spectacolul va avea loc sambata, 8 octombrie, incepand cu ora 19:00, iar pe scena teatrului devean vor mai urca, printre altii, si soprana Ana Cebotari, Cvartetul "Passione", dar si micutul Fabiani Prcsina, considerat cel mai talentat pianist din lume. Biletele la concert au fost puse deja in vanzare si pot fi procurate de la Centrul Cultural "Dragan Muntean" din municipiu, zilnic, intre orele 10:00 si 13:00, pretul unui tichet de intrare la spectacol fiind de 20 de lei.

"Omul Mileniului"

Academician, compozitor, dirijor si profesor, Eugen Doga
s-a nascut la 1 martie 1937, in satul Mocra
din Republica Moldova. A absolvit Conservatorul si Institutul de Arte "Gavriil Musicescu" din Chisinau, iar, in prezent, traieste la Moscova. A compus muzica a peste doua sute de pelicule, insa creatia sa include si lucrari de balet, melodii lirice, muzica pentru teatru.
A semnat coloana sonora a peliculelor "Lautarii" (1971) si "Satra" (1975), in regia lui Emil Loteanu, si a filmului de animatie "Maria Mirabela" (1981), realizat de Ion Popescu Gopo. Sapte dintre piesele sale au ilustrat muzical serialul "Inima de tigan", productia care a revolutionat piata telenovelelor din Romania.

Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut si de UNESCO - valsul inclus in coloana sonora a filmului "Gingasa si tandra mea fiara" este considerat una dintre capodoperele muzicale ale secolului XX.

Maestru Emerit al Artei din Moldova si distins cu Ordinul "Steaua Romaniei", Eugen Doga face parte dintre cele 200 de personalitati ale lumii declarate, in anul 2000, "Omul Mileniului". Doua dintre creatiile sale se regasesc intr-un top international al celor mai bune 200 de piese de muzica clasica din toate timpurile, realizat de site-ul History Rundown.

Ziare

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.