Вы здесь

LA MULŢI ANI, MAESTRE! Câţi ani împlineşte şi care ar fi cel mai frumos cadou pentru Eugen Doga . Publica. 1.03.2017

Compozitorul Eugen Doga îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Maestrul împlineşte 80 de ani. Cu această ocazie atât astăzi cât şi pe parcursul întregului an, vor avea loc mai multe evenimente dedicate maestrului.

De dimineaţă, elevii Şcolii de Muzică "Eugen Doga" vor merge acasă la artist pentru a-l felicita, mai târziu Poşta Moldovei va lansa un timbru dedicat marelui artist, iar la Parlament va avea loc o expoziție de fotografii, afișe și publicații din colecția personală a maestrului și din arhiva Academiei de Științe. 

CITEŞTE ŞI: Eugen Doga împlineşte 80 de ani. Casa maestrului, plină de oameni care au venit să-l felicite

Melodia care l-a consacrat şi anume valsul din filmul "Gingaşa şi tandra mea fiară", regizat de Emil Loteanu va răsuna astăzi în cadrul mai multor evenimente.

La ora 12 în incinta Parlamentului elevii Şcolii de Muzică "Eugen Doga" împreună cu cei de la Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu vor interpreta renumitul vals dar şi alte compoziţii a maestrului.

Cu câteva săptămâni în urmă, echipa noastră de filmare i-a făcut o vizită. Atunci maestrul ne-a spus cum doreşte să fie ziua lui de naştere.

"Eu vreau să fie o sărbătoare şi nu sărbătoarea mea personală dar a tuturor, pentru că muzica eu nu o scriu pentru familia mea, nu pentru mine personal dar o scriu pentru oamenii care doresc să fie mai bună mai frumoasă", a spus Eugen Doga, compozitor.

Tot atunci maestrul ne-a povestit că cel mai frumos cadou de ziua lui ar fi ca - timpul să se oprească în loc.

"Ce bine ar fi fost fără calendar, fără ceas, era să fim liberi şi puteam să facem tot ce dorim. Acum te strânge din toate părţile, ceasul te ticăie la cap", a menţionat Eugen Doga, compozitor.

Spre seară, la ora 18.00, maestrul va merge la inaugurarea Festivalului Internaţional de Muzică "Mărţişor 2017" la Palatul Naţional "Nicolae Sulac".

Totodată pe parcursul următoarelor luni, Guvernul va organiza o serie de evenimente culturale cu ocazia celei de-a 80-a aniversări de la nașterea compozitorui Eugen Doga. Iar concertul dedicat aniversării va avea loc în data de 27 aprilie.

"Ca şi artist eu sunt fără vârstă şi vreau aşa să mă simt", a precizat compozitorul.

Eugen Doga s-a născut în 1937 în satul Mocra raionul Râbniţa, iar numele său este inclus în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. Maestrul a semnat coloana sonoră a peste 200 de filme.

Piesa "Gingaşa şi tandra mea fiară" este recunoscută drept cel mai frumos vals de dragoste din lume. UNESCO l-a declarat cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Publica

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.