Vizita delegației UZPR în Republica Moldova a avut mai multe obiective: celebrarea Zilei Limbii Române la Chișinău (31 august), lansarea, la cea de-a patra ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a cărții „Din Basarabia. Poeme alese” (selecție din trei autori: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și Nicolae Dabija), apărută la Editura UZPR, și întâlnirea cu membrii filialei UZPR di Republica Moldova. Un moment impresionant al celebrării Zilei Limbii Române s-a desfășurat în Cimitirul Central din Chișinău, în prezența „morților vii” ai Moldovei răsăritene (Alexie Mateevici, Mihai Dolgan, Mihail Berezovschi, Ion Vatamanu, Gheorghe și Simion Ghimpu, Grigore Grigoriu, Leonida Lari, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Ungureanu etc.).
Delegația UZPR a avut și o scurtă întrevedere la Ambasada României în Republica Moldova, cu Excelența sa, ambasadorul Daniel Ioniță. Aflat într-o activitate prilejuită de Ziua Limbii Române, dl ambasador a găsit răgazul de a răspunde unei dorințe a noastre de a disemina mai mult acțiunile misiunii diplomatice de la Chișinău, răspunzând favorabil și asigurându-ne de o bună colaborare
Vizita delegației UZPR (Doru Dinu Glăvan – președintele Uniunii, Miron Manega – purtătorul de cuvânt al UZPR și Firiță Carp – membru în Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj) a generat o oportunitate majoră: la invitația maestrului Eugen Doga, delegația i-a făcut acestuia o vizită acasă (mai exact, în „universul” Eugen Doga), unde s-a născut ideea montării în România (eventual pe scena Operei Române), prin medierea UZPR, a baletului „Luceafărul”, opera de suflet a maestrului. Reamintim, în legătură cu acest proiect sui-generis apărut spontan, că Eugen Doga a lucrat la muzica baletului „Luceafărul” – versuri Mihai Eminescu, libret Emil Loteanu – timp de 12 ani, marcați de adânci frământări și căutări de sine, reușind să-l finalizeze în 1983.
Premiera baletului „Luceafărul” a avut loc la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, în 6 iunie 1983, fiind cel mai mare eveniment muzical Național din Basarabia postbelică. Încărcătura identitară a baletului a făcut ca acesta să fie interzis imediat după premieră, iar compozitorul Eugen Doga a fost acuzat de naționalism.
Valoarea universală a operei a schimbat însă regulile jocului: la numai o săptămână, Moscova a reparat gafa politrucilor de la Chișinău, organizându-i compozitorului Eugen Doga o premieră internațională răsunătoare în renumitul „Balșoi Teatr” (Teatrul Mare) din capitala URSS…
În urma vizionării, acasă la Eugen Doga, a înregistrării de la „Balșoi Teatr” a baletului „Luceafărul”, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, s-a angajat, în numele Uniunii și al său personal, să facă toate demersurile posibile pentru ca această operă fundamentală a muzicii și spiritualității românești să fie montată și în România.
Întâlnirea cu Eugen Doga a fost încununarea unei zile fastuoase și fecunde, un cadou neașteptat al Basarabiei pentru UZPR, de Ziua Limbii Române.
UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA
Departamentul de Comunicare
1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.