Вы здесь

Salon "Eugen Doga". 18.01.2015

Eu mult timp am visat la un Salon muzical.Cred că chiar de atunci când am citit despre salonul Veronicăi Micle la ea acasă. Și eu vroaiam să adun lume frumoasă, spirituală din diferite pături a societății la o șăzătoare muzical-literară. S-a scurs multă apă și aproape că era să fie visul împlinit. Să vorbea chiar și de un Centru muzical unde se putea disfășura un program foarte larg de activitate: serate muzicale, master-class pentru tineri începători, folcloristica, educația muzicală a copiilor, chiar și un teatru de vară pentru copii,colectarea și confecționarea instrumentelor muzicale populare, ș.m.d. Dar un compromis pe care nu l-am făcut, mi-a stricat treaba. Și iată că azi la mine acasă, în Salon, s-a petrecut a doua ediție a șăzetorii cu tema ”165 ani de la nașterea geniului culturii românești Mihai Eninescu”. Mariana Bulicanu, Cristina Pintilie, Tatiana Costiuc,Ion Timofti,Iurie Sadovnic au cântat romanțe pe versurile de Mihai Eminescu și Veeonica Micle. Muzicanții de la Opera Națională adunați și instruițe de tânărul și tanentatul dirijor Dumitru Cârciumaru au interpretat cvartetul pentru instrumente cu corzi №3, copii de la liceul ”Ciprian Porumbescu și școala de muzică ”Eugen Doga” au cântat la viori, pian și în ansambluri instrumentale. A fost arătat la VIDEO un fragment din baletul ”Luceafărul”, care nu mai merge pe scenă la noi mai mult de 20 de ani. Cu multă căldură și inspirație au fost recitate fragmente din poezia lui Mihai Eminescu de artiștii de la teatru Academic ”Mihai Eminescu” Diana Decuseară și Alexsandru Pleșca. Mă bucur pentru Diana, cărăia chiar a doua zi la 16 ianuarie prin un Decret a Președintelui N.Timofti i s-a conferit titlul de ”Artistă Emerită” a Republicii Moldova. Copii au primit cadouri din partea clubului ”Rotati” din Chișinău condus de Alexsandrina Robu. În pauze ei au avut posibilitatea de a gusta niște delicatețe care au fost cu dragoste pregătite pentru ei și ceil-alți oaspeți de firma ”Mi Piace” a unui mare om de suflet Ceslav Ciuhrii.


Eu îi mulțumesc cu toată dragostea pe cei care m-au ajutat la pregătirea și petrecerea acestei sărbători de suflet. Iurie Guțu a asigurat translarea pe internet on line, Elena Krâlova de la Moscova s-a ocupat de promovarea evenimentului prin internet, familia Puiu și-a luat grijile casnice. Deasemenea le mulțumesc companiilor ”Jurnal TV”, ”Publica TV”, ”PrIme TV”, ”TVR„, ”La noi acasă” și în mod special ”Tele-Radio Moldova” pentru frumoasele reportaje și promovarea operei lui Mihai Eminescu la aceasră dată rotundă. 
Eu îi mulțumesc și pe toți oaspeții care m-au onorat, între care a fost Iurie Borș,cel care m-a ajutat la amenajarea Salonului cu mobilă, Primăria- pentru lumini, Guvernul- pentru pian și pe acel mare om modest care și-a asumat cea mai mare parte de cheltueli, construcția a acestui Salon și Grădinii de iarnă, conducătorul firmei ASCOM GROOP domnul Anatol Stati. Fără dumnealui nu mai era să fie nimic aici. Pregătirile au fost din timp asigurate datorită apariției filmului”Eugen Doga” la ”Flacăra Film” regizat de Luminița Dumbrăveanu,apariției CD la Direcția Cultură în frunte cu Lucia Culev,publicațiilor a săptămânalului ”Expert Novostei”. 
Eu mulțumesc toată lumea pentru că am fost împreună, că ne-am apropiat sufletește și mai mult, că ne-a adunat marele Eminescu și Dorul de viață.
Eugen Doga 18 ianuarie 2015, Chișinău

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.