当前位置

Eugen Doga sărbătorit cu fast Acasă: la Poşta Moldovei, Primărie, Parlament, Biblioteca „B.P. Hasdeu”. Flacara TV. 1.03.2017

Compozitorul Eugen Doga împlineşte astăzi 80 de ani de la naştere. Cu acest prilej, de dimineaţă, maestrul a fost felicitat de mai mulţi admiratori, relatează Moldova 1 TV.

La Poşta Moldovei a avut loc lansarea plicului cu marcă fixă „Eugen Doga-80 de ani de la naştere”, care de astăzi, 1 martie 2017, a fost pus în circulaţie. Omagiatul a fost cel care a aplicat ştampila pe primele plicuri ce vor ajunge în toate colţurile lumii. Eugen Doga a mulţumit pentru acest dar inedit şi necesar pentru promovarea culturii.

Potrivit ministrului Culturii, Monica Babuc, Dumnezeu ne-a fericit în această zi cu ocazia naşterii celui mai mare compozitor din tot spaţiul românesc.

„Sunteţi evenimentul cel mai important al anului şi sunt mândru că fac parte din echipa care a lucrat la elaborarea şi perfectarea plicului”, a spus Serghei Nastas, directorul general la Poşta Moldovei.

[Eugen Doga cinstit la Primaria mun Chisinau-foto TVR]

Surprizele au continuat în faţa Primăriei, unde a avut loc un spectacol coregrafic pe muzica celebră a compozitorului. Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, este de părere că maestrul este cel mai gingaş, cel mai tandru om al neamului nostru, cea mai mare personalitate a neamului românesc la ora actuală, un geniu al muzicii universale.

[Eugen Doga omagiat la Parlament-foto Publika TV]

Maestrul Eugen Doga a fost astăzi în centrul atenţiei şi la Parlament, unde a fost felicitat de către mai mulţi deputaţi, oameni de artă, diplomaţi, dar şi elevi. La rândul său, marele maestru le-a sugerat politicienilor să ofere mai multă căldură şi să depună mai mult suflet în ceea ce fac zi de zi.

„Creaţia maestrului este acea valoare naţională în jurul căreia noi putem să ne consolidăm întreaga naţiune, indiferent de opinii, culoare politică. Aş vrea să vă propun ca de fiecare dată pe 1 martie să avem o tradiţie, să aniversăm aici în Parlament”, a menţionat Andrian Candu.

„Numai aşa un mare compozitor, un mare geniu poate să se nască pe 1 martie, atunci când vine primăvara, când totul se deschide, devine frumos şi trebuie de iubit”, afirmă preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

De asemenea, a fost organizată şi o expoziţie de fotografii, afişe şi publicaţii din colecția personală a maestrului, dar şi din arhiva Academiei de Științe a Moldovei, expoziţie realizată de colega Eugenia Tofan.

Totodată, muzica semnată de Eugen Doga a răsunat în Parlament în interpretarea copiilor de la Școala de muzică „Eugen Doga”, Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” şi a cvartetului de la Radio Moldova. Printre compoziţiile interpretate de copii a fost şi renumitul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. De asemenea, a răsunat şi un recital al lui Eugen Doga şi al naistului Vasile Iovu.

Reportajul colegilor de la PRO TV Chişinău

Flacara TV

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.