当前位置

Inaugurarea Festivalului de Muzică „Mărțișor” la Fălești. Pagina oficiala Consiliul raional Fălești. 7.03.2017

Firul de mărțișor împletit în alb și roșu simbolizează reânvierea naturii, e simbolul speranței și norocului, exprimă bucuria faţă de sosirea primăverii şi trezirea naturii la viaţă, dragostea faţă de oameni.
 Pe aripile armoniei a sosit să ne încânte pentru a 51-a oară Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, care se desfășoară tradițional în Republica Moldova în perioada 1-10 martie, desfășurarea căruia adună artiști remarcabili din țară și din afara ei. 
 În raionul Fălești spectacolul de inaugurare a festivalului a avut loc la 1 martie în sala mare a Școlii de Muzică sub auspiciile Anului Eugen Doga, declarat în 2017. Exact în această zi, Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, titluri însoțite de numeroase distincții și premii naționale și internaționale, supranumit și „Omul secolului XX”, Eugen Doga și-a sărbătorit venerabila vârstă de 80 de ani. Pentru remarcabilele sale opere muzicale distinsul compozitor a fost înscris în lista celor 200 de personalități ale lumii. Acest spectacol a fost pătruns de muzica lui Eugen Doga, debutând cu piesa ”Codrii Moldovei” în interpretarea lui Carmen Coroliuc, elevă a anului întâi și Valentina Bulgaru, dirijorul corului ”Speranța”, acompaniator Nelea Matcovschi. Corul ”Clopoțel”, dirijor Ludmila Arap, acompaniator Evghenia Luchiancicov, a redat sincere sentimente pentru „Mama” și „Primăvara”.

 Creații instrumentale ale compozitorului E.Doga au fost interpretate de elevii Ana Cașula, anul IV – „Rondo”, Dana Boronciuc, anul III – „Mama”, Valeria Gheorghiță, anul V – „Sonet”. Ansamblul de violoniști, clasa profesoarei Mihaela Mamai, acompaniator Maia Hăbășescu, au interpretat cu multă dăruire celebrul vals inclus în coloana sonoră a filmului „Gingașa și tandra mea fiară”, vals recunoscut de UNESCO ca fiind a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
 „Studiu de concert” de N.Duvernois a fost adus în fața specatorului de elevul anului III Nicolai Fotea, după care profesorul acestuia, Andrei Costachi, a interpretat cu măiestrie „Rock Toccata” de E.Derbenco. Ansamblul vocal „Mlădițe muzicale”, conducător artistic Raisa Melinte, acompaniator Maia Hăbășescu, au delectat publicul spectator cu minunata piesă a compozitorului E.Doga „Primăvara, anotimpul dragostei”, dar și piese ale altor compozitori – „Mama” și „Tangoul de demult”. 
 Luna martie o sărbătorește și pe mama – cel dintâi cuvânt, cel mai dulce zâmbet, cel mai sincer suflet, cel din urmă vis. Mama ne este lacrimă târzie, veșnică icoană, înger de-nălțare, candelă aprinsă a vieții, care nu se stinge, care luminează și pe veci veghează. Într-o colaborare fructuoasă cu Biblioteca publică raională „Mihai Eminescu”, de un grup de cititori, îndrumați de Margarita Gligor, a fost reușit înscenată „Legenda mamei”. De asemenea, domnia sa a pregătit un recital literar cu câțiva tineri.
 Și pentru că muzica este cea mai puternică formă de comunicare în întreaga lume, o emoție specială a creat colajul muzical instrumental interpretat de Dan Mariț, anul V – „Moldoveanca”, duet Bianca Mariț, anul II, și profesoara Nelea Matcovschi - „Trick Track Polca”, Maxim Cervaniuc, anul VI – „Cabalierul vesel”, duetul Renat Ungureanu și Daniel Coroliuc – „Suită pe melodii țigănești” în prelucrarea muzicală a profesorului Anatoli Iarmolovici, Alexandra Popușoi – „Improvizație în stil popular”. Spectacolul a încununat evoluarea ansamblului vocal al Secției Cultură și Turism, conducător Valentina Bulgaru.
 Mesaj de felicitare a adresat șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Budu. Domnia sa a reiterat faptul, că în raion se desfășoară o serie de spectacole care au ca scop schimb de experiență profesională între colectivele artistice. Instituțiile de învățământ artistic au contribuit creativ la inaugurarea în raion a Festivalului de Muzică „Mărțișor”. 
 Cu o informație mai amplă referitor la desfășurarea festivalului vom reveni.  

Pagina oficiala Consiliul raional Fălești

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.