当前位置

Concerte dedicate maestrului Eugen Doga, organizate în teritoriu. Ministerului Culturii. 18.09.2017

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu sprijinul partenerilor strategici USAID Moldova, Guvernul Suediei, a Oficiului Național al Viei și Vinului, și a consiliilor raionale Căușeni, Soroca și Hâncești, organizează în luna septembrie curent câteva spectacole dedicate aniversării a 80 de ani ai compozitorului Eugen Doga, cu participarea nemijlocită a maestrului. Concertele în teritoriu se înscriu în programul activităților dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului - 2017, fiind susținute în cadrul campaniei FIIOASPETELENOSTRU.

Pentru defășurarea concertelor au fost selectate obiective de patrimoniu restaurate cu suportul partenerilor externi. Astfel, spectacolele vor avea loc la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni (21 septembrie), Cetatea Soroca (22 septembrie) și la Complexul istorico-arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești (23 septembrie). 

Cu acest prilej, astăzi, 18 septembrie, a avut loc o conferință de presă, la care au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc; maestrul Eugen Doga; șeful Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard; președintele raionului Căușeni, Nicolae Gorban; președintele raionului Soroca, Ghenadie Munteanu; președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza.

În cadrul conferinței, ministrul Monica Babuc a specificat că locațiile selectate vor servi un decor minunat muzicii maestrului Eugen Doga, acestea fiind readuse în patrimoniul nostru național grație partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Oficialul a declarat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a întreprins pe parcursul anului mai multe manifestări legate de aniversarea de 80 de ani ai marelui compozitor al neamului și urmează încă o serie de acțiuni menite să pună în valoare creația maestrului Eugen Doga.

În cadrul celor trei spectacole vor evolua Orchestra și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Trupa Akord, Vitalie Advahov ș.a.

Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat de la începutul anului alte câteva spectacole ale compozitorului Eugen Doga, printre care concertul de la Ateneul Român din București (26 aprilie) și cel de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (7 mai), dar și concertul din 12 octombrie care urmează să aibă loc la Oradea, România. De asemenea, în luna august, la Castel Mimi din Anenii Noi, a avut loc un concert din ciclul spectacolelor aniversare ale maestrului, organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pe parcursul acestui an.

Toate aceste manifestări fac parte din Programul de acțiuni culturale dedicate sărbătoririi celor 80 de ani de la naşterea compozitorului Eugen Doga, aprobat de Guvernul Republicii Moldova la începutul anului. Conform documentului, pe parcursul anului 2017 sunt preconizate spre desfăşurate o serie de activităţi culturale de omagiere a maestrului şi de promovare a creaţiei sale, precum organizarea concertelor aniversare, expoziţii de fotografii, montarea spectacolului de balet „Luceafărul”, desfăşurarea spectacolelor camerale, editare de cărţi, organizarea întâlnirilor de creaţie cu participarea maestrului.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.