Sie sind hier

Povestiri din studioul artelor Ediţie aniversară – Compozitorul Eugen Doga – Drumul amintirilor Sâmbătă 26 Martie ora 20.30 Realizator Magdalena Tara.Radio România Cultural. 26.03.2022

“Fiecare dintre noi are un traseu al vieţii dăruit de Cel de Sus şi trebuie să îl trecem cu demnitate. Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii.”

Eugen Doga

Compozitorul Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 la începutul sărbătorii rituale „Mărțișor”.

Tradus din latină, cuvântul „doga” înseamnă „un stejar individual sau decor pe hainele nobilimii”.

Eugen Doga este autorul unui număr foarte mare de lucrări.  Cântece și romanțe, balet și operă, muzică pentru filme și muzica pentru piese de teatru, coruri și cvartete – totul îi reușește. La fel şi muzica in diferite stiluri nationale.

Alchimia expresiei muzicii sale constă în studierea istoriei și culturii diferitelor națiuni, ore în şir de muncă în arhivele de muzică, întâlniri cu oamenii, călătorii și concerte, un interes deosebit pentru fiecare persoană, pentru tot ce se întâmplă in jur. Toate acestea, în mod misterios, sunt prefăcute în melodii şi armonii, ce pasionează inimile a milioane de oameni.

A creat în muzică o lume a sa – tandră în cântece, de dimensiuni cosmice în balete, este foarte diferit în diferite lucrări.  Coloritul național şi sunetul stereo, melodiile fascinante cristaline şi expresivitatea teatrală, emoțiile intense şi gândurile grele, ornamentele spumante ale melodiilor de dansuri basarabene şi temperamentul frenetic al ritmurilor focoase latinoamericane  şi coloritul oriental, pasiunea şi relaxarea plăcută a romilor – toate acestea reprezintă universul muzical al lui Eugen Doga.

Melodiile sale frumoase de o puritate și o claritate incomparabile par să plutească în aer, revărsându-și lumina argintie asupra orizontului lumii spirituale umane, vindecând sufletul, dându-i aripi pentru a zbura – www.dogamusic.com

Compozitorul Eugen Doga este membru titular al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si membru de onoare al Academiei Europene de Stiinte si Arte.

Pentru producția “Gingaşa şi tandra fiară” a scris celebrul său vals, ale cărui acorduri s-au făcut auzite în toată lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, valsul lui Eugen Doga a fost recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Radio România Cultural - AUDIO

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.