Вы здесь

La Ambasada Ungariei a fost vernisată o expoziţie a pictorilor Gheorghe Lisița și Veronica Iftodii. Moldpres. 13.03.2017

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie de pictură a artiştilor plastici Gheorghe Lisiţa şi Veronica Iftodii, dedicată compozitorului Eugen Doga la 80 de ani de la naştere, a fost vernisată astăzi la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Ambasadorul Ungariei  în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, diplomaţi, artişti plastici, scriitori şi ziarişti.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a menţionat că expoziţia cu genericul „Armonii ale muzicii şi picturii” cuprinde lucrări selectate de compozitorul Eugen Doga, iar în centrul ei se află portretul maestrului,  care „emană lumină prin privirea caldă, visătoare şi primitoare”.

„Diversitatea este ceea ce uneşte muzica maestrului Eugen Doga şi această expoziţie. O diversitate a tehnicii, formelor, tematicii – peisaje, portrete, natură statică – tot ceea ce o minte creatoare poate realiza”, a subliniat  Mátyás Szilágyi.

Potrivit oficialului, „dragostea de ţară auzită în fiecare notă muzicală a operei maestrului este simţită şi la expoziţie – prin peisajele rurale cu căsuţe de paie şi cîmpii fără sfîrşit, prin lucrări calde care aduc primăvara în suflet ca „Floare de cireş” a Veronicăi Iftodii - o suită de culori şi forme, un vals al primăverii”.

Prezentă la eveniment, soţia compozitorului, Natalia Doga a afirmat că, din păcate, maestrul n-a putut participa la vernisaj, dar imediat după ce se va întoarce la Chişinău, va vizita această expoziţie.

În cadrul evenimentului, elevele de la Liceul de Muzică „C. Porumbescu” Maream Ehsan, Nicoleta Sîrbu, Vanessa Cheptene şi Corina Lupaşcu au interpretat muzică de Eugen Doga.

Gheorghe Lisiţa şi Veronica Iftodii au absolvit Facultatea de Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Lucrările lor se păstrează în colecţii private din R. Moldova, România, Franţa, Polonia, Turcia, Suedia, Federaţia Rusă, SUA şi din alte ţări.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 27 martie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

Moldpres

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.