Vous êtes ici

Eugen Doga într-un spectacol de excepție „Cu dor și dragoste de Vaslui”. Academia de Ştiinţe a Moldovei. 5.10.2019

Spectacol de exceptie marca Eugen Doga, în seara de 3 octombrie 2019, în Piața Civică din centrul Vasluiului. Cucerim oamenii și inimile lor, ne apropiem de ei prin bunătate, prin lumină, prin sentimente de dragoste și dor și toate astea puse pe muzică. Anume astfel și de data aceasta, cu aceste virtuți a reușit să cucerească inimile vasluienilor, dornici să-l vadă pe celebrul compozitor, renumit în toată lumea pentru una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului al XX-lea și cel care a scris muzică pentru mai bine de 200 de filme.
 
Spectacolul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui,  Primăria Vaslui, Consiliul Local și Centrul Județean de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vaslui, într-o frumoasă colaborare cu Consiliul Național al Oamenilor de Cultură din Republica Moldova și Secția științe economice, sociale, umanistice și arte a AȘM, cu implicarea nemijlocită a conducătorului-adjunc al Secției, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă. Concertul a avut drept generic „Cu dor și dragoste de Vaslui” și a fost dedicat celor de vârsta a treia, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, dar, bineînțeles, și tuturor iubitorilor de muzică care apreciază creațiile renumitului compozitor. O dovadă elocventă a valorii și aprecierii compozitorului basarabean a fost prezența celor peste 2000 de spectatori, care l-au așteptat pe artist. Deși organizatorii au amenajat spațiul în Piața Civică pentru 1500 de persoane, doritori au fost mult mai mulți, astfel încât au luat cu asalt treptele monumentului lui Ștefan cel Mare din Piață, dar și ale hotelului din preajmă, mulți însă și-au „rezervat” câte un loc și în picioare.
 
„Iată că în această seară avem în cercul civic o personalitate a lumii culturale împreună cu splendida, frumoasa și renumita Orchestră Simfonicã a Companiei „Teleradio-Moldova” din Chișinău. Sunt pentru prima dată la Vaslui și sperăm să ne mai onoreze cu prezența. Rare ori sunt momentele când asemenea personalități vin la noi acasă, s-a întâmplat pe 3 octombrie 2019. Mulțumim dle academician, mulțumim Orchestrei și, nu în ultimul rând, dumneavoastră, vasluienii, care sunt convins, ne vom mândri cu această seară și vom avea multe de povestit”, a spus din scenă Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui.
 
La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a dezvăluit ceea ce a mai ascuns din povestea organizării spectacolului, relevând că maestrul Eugen Doga este o personalitate recunoscută și crede că nu mai are nevoie de prezentarea sa. Dar a mărturisit, totuși, că el, care este învățat mai mult cu critica, nu cu laudele, de data aceasta a primit mai multe laude de la persoanele care au fost prezente, când au aflat că acad. Eugen Doga va fi prezent la Vaslui.  
 
„Bună seara, Vaslui! Mă bucur că sunt aici! Vă mulțumesc că ați venit!”, le-a spus maestrul Eugen Doga l-a intrarea în scenă vasluienilor care l-au aplaudat îndelung, după care Piața Civică din centrul orașului a fost inundată de muzica poetică și luminoasă a compozitorului. Alături de maestru, ca și în multe alte spectacole au fost prietenii săi, soprana Mariana Bulicanu, recenta deținătoare a Trofeului „Maria Bieșu”, la Chișinău, actualmente, solista Operei Române, Craiova, soliștii Dumitru Mâțu, Veaceslav Timofti, soliști ai Teatrului Național de Operă „Maria Bieșu”,  virtuosul acordeonist Vitalie Advahov, acompaniați de Orchestra Simfonicã a Companiei „Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cârciumaru. O apariție în premieră în spectacolele maestrului Doga a fost cea a tinerei Anisoara Bragari-Morosanu, studentă la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău, semn că noua generație de talente a preluat cu gratitudine și mândrie opera compozitorului Eugen Doga. 
 
Spectacolul a debutat cu Majestic Marș, urmate de interpretarea la pian de către compozitor, a două lucrări celebre, care figurează în clasamentul mondial cu cele mai bune opere muzicale din toate timpurile - Gramofon și Lamento, ultima fiind inspirată de chipul marelui prieten al artistului, marele spirit românesc, Emil Loteanu.
 
Te știam numai din nume, Ochiul tău iubit Pulberea iubirii Să țin încă odată, Aș vrea să vin la tine, Adio, pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, precum și Orice femeie e frumoasă, Oglinda clipelor, pe versuri de Grigore Vieru, au fost doar câteva din piesele interpretate de soliști, publicul fiind încântat și de lucrări instrumentale superbe din creația maestrului - Tangoul la terasă și Pârâiașul, Sârba, o lucrare creată pe motiv folcloric, Cascada de Paris, interpretate de acordionistul basarabian Vitalie Advahov.
 
Publicul a fost delectat cu una din cele mai celebre compoziții ale maestrului Pași necunoscuți, la saxofon, Alexei Litvinov. N-a lipsit nici lucrări, inspirate din folclorul țigănesc, cum ar fi renumita melodie Nane Toha, în interpretarea Anișoarei Bragari-Moroșanu, care a spus după concert că e o mare norocoasă și asta e puțin spus, să cânte piesele maestrului în scenă și chiar să fie alături de renumitul compozitor.
 
Spectacolul a fost deosebit, au spus spectatorii, totul a fost ca un vis, mai exact, ca un vals, care a captat atenția chiar și tinerilor, au atins vibrațiile chiar și publicului mai puțin cunoscător. A fost frumos, încât și ploaia a devenit invidioasă că nu a fost prezentă și ea și pe finalul spectacolului și-a făcut apariția dezlănțuită. A crezut că poate întrerupe spectacolul cu fulgere și cu gheață chiar, dar n-a reușit. Spectatorii cei mai rezistenți nu s-au dat bătuți, s-au acoperit cu ce aveau cu ei, iar cei mai ingenioși s-au protejat de gheață sunătoare chiar cu scaunele din Piață. Așteptau toți celebrul vals „Tandra și gingașa mea fiară” și valsul a venit. Artiștii și orchestra, sub bagheta iscusitului dirijor, Dumitru Cârciumaru, în ciuda intemperiei, au interpretat ca niciodată ultimele creații în aplauzele publicului „erou”. Sărmana ploaie nici nu intuia ce bine a făcut că a venit cu tot cu fulgerele ei, tunete și gheată. Nici nu-i dădea prin cap, că de fapt, a creat un show, de parcă a fost rupt din scenariul spectacolului. Imaginea era nemaipomenită, ovațiile erau cât și pentru cei care plecase. Un moment pe cât de amuzant, pe atât de greu de neglijat a fost și cel al unui bărbat care stătea în primul rând, având o pălărie cu boruri foarte mari. La finele spectacolului, și-a scos impresionanta pălărie, a ridicat-o sus, apoi a făcut o plecăciune mare cât borurile pălăriei sale, în fața maestrului, orchestrei și soliștilor, strigând cât îl ținea pieptul, cu șuvițele răzlețe a părului, lipite de frunte care conduceau șiroaiele de ploaie pe fața-i fericită și mulțumită - Bravo! Vă Mulțumim! Să trăiți și să mai veniți! 
 
Maestrul Eugen Doga a spus că această ploaie a fost de fapt, „ca un dar, ca o mulțumire a Domnului nostru Dumnezeu pentru această frumoasă întâlnire cu dumneavoastră, fiindcă radiați această lumină. Vă mulțumesc!”. 
 
„A fost unul din anii cu cele mai multe împliniri în ceea ce privește spectacolul, iar participarea dumneavoastră, maestre Eugen Doga, ne onorează. Vreau să vă spun că numărul de persoane care au fost astăzi în Piața Civică este cu mult mai mare, decât ce obținem noi în mod constant la o astfel de manifestare. Pentru noi, astăzi, a fost un eveniment de o mare amploare prin tot ce s-a întâmplat astăzi, prezență și atmosferă, tot. Vreau să vă spun că să aveți încredere în ceea ce vă transmit. Vă mulțumim tare mult pentru participare la noi și îmi doresc să avem continuitate.”, a spus cu emoții și încântare managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui,  Lucian Onciu.
 
„Am venit la acest spectacol cu emoție și cu multă încredere că va fi un spectacol frumos, pentru că muzica lui Eugen Doga este cunoscută în toată lumea și e muzică pentru sufletul nostru. Sunt pentru prima data la spectacolului lui, l-am văzut până acum doar la televizor”, avea să spună o Geta Aftimescu, o spectatoare care și-a ocupat loc mai în față cu aproape două ore înainte de spectacol.  
 
Eugenia Tofan, 
Serviciul de Presă al AȘM, 
Vaslui, România, 
3 octombrie 2019

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Foto - Eugenia Tofan

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.