Vous êtes ici

De Ziua Naţională a Culturii, casa compozitorului Eugen Doga a fost neîncăpătoare. TVR Moldova. 16.01.2020

Eminescu, mai prezent ca oricând. De Ziua Naţională a Culturii, marcată de  ziua de naştere a poetului nepereche, casa compozitorului Eugen Doga a fost neîncăpătoare. A fost lume multă dar mai ales poezii, muzică şi multă dragoste pentru artă. De cinci ani, maestrul Doga aduce un omagiu creaţiei lui Mihai Eminescu dar nu a uitat în compoziţiile sale nici de Veronica Micle.

Îmbrăcat în straie populare, maestru Eugen Doga şi-a aşteptat oaspeţii. Cu toţii admiratori ai creaţiei sale, dar şi a operei eminesciene. Spectacolul, cunoscut deja ca Salonul Muzical Eugen Doga, este deja la a 5-a ediţie.

EUGEN DOGA compozitor: „O harmalaie de lume, multă lume mulţi artişti scriitori poieţi, eu defapt fac de două ori pe an cu numele Eminescu, una la ziua naşterii şi una in trecerea în eternitate. Principala parte aparţine copiilor care este totuşi viitorul.”

Compozitorul spune că până a cunoaşte poezia eminesciană avea mereu un gol în suflet. Gol care a fost acoperit de poezia şi proza scrisă cu atâta verticalitate de Mihai Eminescu.

EUGEN DOGA compozitor: „Eu eram cam departe de această lume Eminescu nemaivorbind de Veronica Micle, eu eram departe deoarece făceam partea dintr-o altă lume spirituală de acea imi trebuia timp ca să trec prin sinele meu si am observat că anume această lume imi lipsea în eul meu şi acum mă simt extraordinar de fericit, Şi nu cred că voi găsi capăt din acel mare tezaur pe care l-a lăsat Eminescu. Eminescu de fapt m-a adus în românitate ceea ce eram iarăşi departe de această românitate, datorită obstacolelor care erau şi care mă rog ca era din spate dar eu cred că deja cedări nu vor mai fi din cauza că au prins rădăcini."

Republica Moldova este cunoscută la nivel mondial şi datorită operei lui Mihai Eminescu. Scriitorul Nicolaie Dabija povesteşte că şi în Cuba opera eminesciană este citită şi învăţată.

Creaţia marelui poet este un tezaur al identităţii noastre. Maestrul Eugen Doga sune că doar dacă vom avea grijă de oamenii talentaţi vom putea păstra acestă comoară.

Eugen Doga a readus în prim-plan, cu ajutorul notelor muzicale, şi relaţia spirituală dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

TVR Moldova

 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.