Usted está aquí

Compozitorul Eugen Doga a fost omagiat la 80 de ani de la naştere. Agenția Informațională de Stat. 1.03.2017

15:01 | 01.03.2017Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, deţinător al ”Ordinului Republicii”,  membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost omagiat astăzi în Parlamentul Republicii Moldova, la 80 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Programul a cuprins o expoziție de fotografii, realizată de Eugenia Tofan, afișe și publicații, un recital al pieselor semnate de Eugen Doga în interpretarea elevilor de la liceele „C. Porumbescu”, „I. Creangă” şi „S. Haret”. Evenimentul „Eugen Doga - 80 de primăveri” a culminat cu un recital susţinut de omagiat şi de naistul Vasile Iovu.

În discursul său, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, a menţionat că prin muzica lui Eugen Doga şi-au trăit povestea dragostei mai multe generaţii din întreaga lume. „Muzica Dvs. este acea valoare, în jurul căreia putem consolida întreaga naţiune”, a subliniat Adrian Candu.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a accentuat că Eugen Doga este o personalitate emblematică a spiritualităţii noastre, o personalitate care întruchipează ideea noastră naţională. „Este un mare noroc pentru noi să fim contemporani cu Dvs.”, a mai spus ministrul Culturii.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a afirmat că Eugen Doga este un mare vestitor al primăverii, un ambasador al culturii noastre în lume, un ambasador al frumosului. „Muzica lui Eugen Doga uneşte toată lumea”, a remarcat Gheorghe Duca.

În cadrul manifestării, Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Farid Muhametşin, a dat citire unei telegrame de felicitare semnată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Tot astăzi, Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei a organizat lansarea plicului timbrat „Eugen Doga - 80 de ani de la naştere”, cu participarea maestrului şi a ministrului Culturii, Monica Babuc, iar Primăria municipiului Chişinău  - acțiunea ”80 de mărțișoare ale maestrului Doga”.   

În aceeaşi zi, la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”  din capitală a avut loc un spectacol muzical-literar, consacrat cunoscutului compozitor.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie în 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 100 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului” și cu ”Ordinul Republicii”. Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

Agenția Informațională de Stat 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.