Sie sind hier

In memoriam Grigore Vieru | Poetul care a inspirat mişcarea de eliberare naţională (FOTO).

Grigore Vieru, unul dintre cei mai iubiţi poeţi români, este omagiat marți, 14 februarie, la Chișinău, în ziua nașterii sale, când ar fi împlinit 82 de ani. La sfârşitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mişcarea de eliberare naţională a basarabenilor.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni, Grigore Vieru, a militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric. El s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier  produs cu două zile înainte.

Oamenii de creație care l-au cunoscut au vorbit despre Grigore Vieru în cadrul mai multor interviuri acordate pentru Radio Chișinău. 

Compozitorul Eugen Doga și-a amintit despre prima vizită pe care au făcut-o la București împreună cu Poetul Grigore Vieru pentru a realiza ”Maria Mirabela”, filmul poveste semnat Ion Popescu Gopo, care a reprezentat unul dintre puţinele cazuri de colaborare între artiştii de cele două maluri ale Prutului în perioada Uniunii Sovietice.

Regizorul român Ion Popoescu Gopo a fost cel care l-a ales pe Eugen Doga compozitor al muzicii pentru film, iar pe  pe Grigore Vieru, autor al versurilor. Eugen Doga  a povestit în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că Vieru a petrecut acolo mult timp făcându-le vizite poeților și scriitorilor de la București.

„A început să colinde prin casele poeților, scriitorilor, pictorilor. El îi cunoștea foarte bine și îi citise și era foarte curios să-i vadă. Și ei, la fel, știind poezia lui, voiau să-l vadă. Stătea cu nopțile și zilele în casele lor”, a mărturisit Eugen Doga.

Compozitorul Anatol Chiriac a povestit despre dragostea pe care o avea Grigore Vieru față de muzică. Această înclinație spre muzică a poetului i-a inspirat pe mulți dintre compozitorii basarabeni, a mai spus Anatol Chiriac.

„Avea atâta dragoste Grigore Vieru pentru muzică, nu puteai să nu te molipsești, o dragoste sfântă. El cânta foarte bine, avea atâtea casete acasă. Era și compozitor Grigore Vieru. El scria cântece, le scria taât de firesc, atât de românește. Eu nu știu dece doamna Vieru le ține acasă și nu le face publice, pentru că prezintă un interes enorm”, a mărturisit Anatol Chiriac.

Grigore Vieru a impresionat mereu prin sinceritate, iar creația sa este mereu actuală, a remarcat poetul Arcadie Suceveanu.

”M-a impresionat întotdeauna sinceritatea lui absolută, o sinceritate de poet până în vârful unghiilor. El continuă să rămână în actualitate, să influențeze starea de spirit a acestui fragment de timp și a acestui popor”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Grigore Vieru este autor al multor poezii pentru copii, precum al abecedarului ”Albinuța”, pe care l-a publicat împreună cu pictorul Lică Sainciuc. O cotitură în destinul poetului îl reprezintă volumul de versuri ”Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță, care este apreciată de critica literară de atunci drept cea mai originală apariție poetică. Poetul a primit și cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

Din 1988 poetul a fost în prim-planul luptei politice pentru identitatea naţională a românilor basarabeni şi a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România. Poetul s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulaţie. În prezent, unul din bulevardele Chişinăului şi mai multe licee din ţară îi poartă numele.

Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național. Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.