You are here

VIDEO. Vieru, poetul care a educat generaţii. TVR. 15.02.2017

Poezia lui Vieru reprezintă o epocă întreagă. A crescut generaţii întregi de copii, a educat valorile naţionale prin versurile sale, a spus adevăruri incomode pentru mulţi care i-au criticat operele. În cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA i-a fost adus un omagiu poetului neamului românesc, cel care i-a dat un suflu nou poeziei.

 „El i-a crescut cititorii, generaţiile de cititori, lucru foarte important. Sunt puţini scriitori a căror operă are un impact direct. A făcut Abecedarul, a făcut Albinuţa şi a trecut şi la poezia pentru maturi. Sigur impactul este unul aparte. La vremuri de secetă se va găsi neapărat un izvor. Vieru a găsit aceast izvor şi a potolit această secetă. Era nevoie de aer proaspăt şi era nevoie ca acesta să vină în acest domeniu. Generaţia anilor 60 a reprezentat o ruptură, în poezie, în proză, în muzică, în pictură, în toate domeniile, s-a produs un asalt, s-a revenit la firesc”, a menţionat Valeriu Matei, preşedintele Institutului Cultural Român de la Chişinău.

 „Nouă ne lipseşte acest curaj. Vieru era un om de mare curaj. Şi trebuie să avem acest curaj să ne apropiem de această poezie creată de Vieru, o lume poetică, o lume a viitorului”, mărturiseşte compozitorul Eugen Doga.

Soţia regretatului poet a menţionat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun că Grigore Vieru a fost decorat postmortem de Universitatea Pedagogică de Stat cu  medalia onorifică „Ion Creangă”. Totodată, Raisa Vieru a menţionat că îşi doreşte să doneze întreaga bibliotecă a poetului.

TVR 

 

1997-2017 (c) Eugen Doga. All rights reserved.